FAU-møte 26.10.2023
Til stede: Mona Stusvik, Sara Lohne Johansen, Helene Sodeland, Joachim Strømme, Åshild Mjaugedal, Grete Gjertsen, Maria Ringen
Sak 1 Leksebevisst skole
Visjonen: Ingen innspill.
Retningslinjene: 1.-4. klasse Ingen innspill 5.-7. klasse Ingen innspill 8- 10. Det bør være enten 60 min eller øve til to karaktergivende fag (eller mindre).
Sak 2: Nedskjæringer
Vi svarte på formsskjemaet på møtet og gjengir ikke alt i referatet. Vi hadde få innspill til andre innsparinger, men mener det er kostnadsbesparende på sikt med større voksentetthet. Vi foreslo også å se på skolestrukturene på nytt, og også se på innkjøpsavtalene kommunen har. Vi synes det er et tankekors at elevene savner bøker og det å få bruke blyant og viskelær mer. De får utdelt ipader og må ofte svare på lekser ved å tegne bokstaver eller tall med fingrene.
Vi tillot oss i slutten av formsskjemaet å komme med et par kommentarer som FAU Holums standpunkt i nedskjæringene: «Det koster generelt mindre både penger, ressurser og skader, å bygge barn enn å reparere ungdom/voksne. Skolen får stadig flere samfunnsoppgaver samtidig som det kuttes mer og mer i ressurser. Hva kan gjøres for å jevne ut gapet mellom forventninger til hva skolen skal utføre, og den reelle arbeidskapasiteten?»
Sak 3: Årshjul
Påskelunsj arrangeres som tidligere år i regi av klassekontaktene. 17.mai: Anbefales å huske å sette av penger til skoleavslutning. 5. klasse beholder ansvaret.
Sak 4: Saker til SU:
- Mange foresatte reagerer på at elever i ganske høye trinn fortsatt skriver dårlig, og det kommer frem at det ulik praksis i forhold til når og hvordan elevene skal lære finskrift/penskrift/håndskrift. Vi ønsker at det i det aller minste blir en felles praksis slik at elevene kan forvente å få forholdsvis likt læringsutbytte, og at vi som foreldre får informasjon om begrunnelsen for at skriving eventuelt utgår/nedprioriteres.
- En del elever har av ulike årsaker utfordringer med å lese arkene som er tatt bilde av og lagt inn på ipaden. Tidligere ble bøkene utdelt og så kunne elevene ha dem hjemme et semester, hvorfor er det ikke slik lenger?
- Det var mye positiv respons på sykkelaksjonen. Vi velger likevel å komme med følgende innspill/tilbakemelding hvis det skal arrangeres noe lignende igjen: Det bør ikke legges opp til et pengepress. Tidspunkt ble krevende fordi det var mye aktiviteter både i skoletid og fritid den
perioden. Aktivitetene ble ekstra krevende på grunn av den veldige varmen. Noen elever hadde både sykling, dagstur og løping på samme dag. I forhold til å ha det som sommeravslutning var det delte meninger. Mange likte at det ble en avslutning mindre og at det var fint å samle det. Kan også være byggende for skolemiljøet i vid forstand. Samtidig mistet man muligheten til å bygge klassemiljø, i tillegg til at det ble vanskelig for en del foreldre å rekke det på grunn av tidspunktet. Mange elever var veldig stolte over hva de hadde klart å samle inn og hva pengene gikk til. - Hva skjer med brakkene? De hadde over 30 grader i klasserommet i sommer og ingen ventilasjon. Og hvordan er luften? Er den målt?
- Vi ønsker tilbakemelding på hvor stor gjennomtrekk av lærere det har vært de siste 5 årene ved vår skole. Dette til dels i sammenheng med at kommunen ønsker nedskjæringer som påvirker lærernes arbeidsmiljø.
- Vi mangler inspektør – når er rektor tilbake? Hvis det ikke blir til jul settes det inn ressurser/vikar?