Undersøkelsen er tiltenkt elever fra 3./4. klasse på barneskolen og opp til og med videregående skole.
Det er ifølge opplæringsloven kapittel 9A en del av skolens mandat og plikt å innhente viktig informasjon om elevenes læringsmiljø. Mange skoler i Norge bruker Spekter til dette. Spekter kan ses på som en ikke-anonym elevsamtale. Spekter kan brukes som en rutine på skolen for å følge med på læringsmiljøet, samt for å undersøke nærmere ved mistanke eller varsling om for eksempel mobbing.
Ved å ta i bruk Spekter kan skolen få opplysninger om mobbing, bråk i klassen, popularitet, maktrelasjoner, grupperinger og holdninger. Dette kan være viktig informasjon når man skal forstå en sak og gjennomføre tiltak, og sikre elevene et trygt og godt læringsmiljø.
Det er svært viktig at undersøkelsen følges raskt opp i etterkant med individuelle elevsamtaler.
Spørsmålene i Spekter kan alternativt benyttes som en samtaleguide ved gjennomføring av elevsamtaler uten at undersøkelse er gjennomført. Dette er aktuelt for elever på trinn 1-3, eller for eldre elever som ikke kan svare skriftlig.
Gjennomførelse av digitalt Spekter
Det er kun den ansatte ved skolen som oppretter undersøkelsen i Spekter, som har mulighet til å legge inn personrelaterte data på elevene. Det er kun elevens navn, Feide-brukernavn, fødselsår og kjønn som skal legges inn i Spekter. Den som oppretter undersøkelsen, kan gi tilgang til andre ansatte ved skolen som er brukere av Spekter. Dette vil være relevant når det for eksempel er to kontaktlærere i en klasse, eller når andre ansatte ved skolen trenger informasjon for å forbedre læringsmiljøet i den aktuelle klassen. Det er kun den ansatte som har opprettet undersøkelsen, som kan trekke tilbake tilgangen og slette undersøkelsen. Dersom en lærer slutter, vil vedkommende ikke ha tilgang til Spekter.
Personopplysningene vil bli lagret så lenge skoleeier abonnerer på Spekter.
Ingen elever eller foresatte har tilgang til elevbesvarelser.