Formålet med opplæringen i norsk for voksne innvandrere er at deltakerne skal kunne nå et nivå i norsk som setter dem i stand til å bruke eller bygge videre på sin kompetanse i utdanning, arbeid og samfunnet for øvrig.
Opplæringen i samfunnskunnskap på et språk deltakeren forstår, skal beskrive og forklare viktige trekk ved det norske samfunnet. Opplæringen skal gi deltakeren informasjon om rettigheter, plikter og muligheter, samt formidle kjennskap til sentrale verdier.
I opplæringen følger vi Læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Læreplanen inneholder beskrivelser av språkferdighetene lytte, lese, skrive og muntlig språkbruk. Språkferdighetene er beskrevet på fire nivåer: A1, A2, B1 og B2. I tillegg er det beskrevet mål for deltakere som ikke har lært å lese og skrive.
MÅLGRUPPER
Personer med rett og/eller plikt til norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven kapittel 4.
Personer med rett og/eller plikt til norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven (fra 1.1.21) kapittel 6.
Arbeidsinnvandrere fra EU/EØS har verken rett eller plikt til norskopplæring. De må betale for opplæring.
ORGANISERING
På dagtid har vi grupper som får opplæring på ulike nivå. Våren 2021 har vi ei gruppe på nybegynnernivå, ei gruppe på A1/A2 og ei gruppe på A2/B1-nivå. Gruppene på dagtid har 12 timer norsk per uke. I tillegg til dette har vi ei gruppe som får opplæring på B2-nivå, to ettermiddager per uke. Antallet grupper og nivå som det tilbys opplæring i, avhenger av antall deltakere og etterspørsel etter opplæring i norsk.
Kurset i samfunnskunnskap tilbys 3 – 4 timer per uke, men på ulike språk i forskjellige perioder gjennom hele året. For å kunne gi tilbud om kurs på et språk deltakeren forstår godt, bruker skolen morsmålslærere, morsmålsassistenter eller offisielt godkjente tolker.
VURDERING
Alle deltakere med rett og plikt til opplæring har krav på en individuell plan med et sluttmål i norsk. Deltakeren får underveisvurdering og framovermelding av norsklærer, slik at han/hun til enhver tid vet hvilket nivå de har i norsk, og hva de må gjøre selv for å nå sluttnivået i individuell plan.
Lindesnes læringssenter er prøvested for de offisielle prøvene i norsk og samfunnskunnskap. Personer med plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, har også plikt til å avlegge avsluttende prøver i disse to fagene. De offisielle prøvene i norsk fra nivå A1 til B2, arrangeres fire ganger i året. Prøven i samfunnskunnskap arrangeres etter behov. Statsborgerprøven avholdes også ved Lindesnes læringssenter.
Det er resultatkrav i muntlig norsk og samfunnskunnskap/statsborgerprøven for å kunne søke om permanent oppholdstillatelse og norsk statsborgerskap.