Det er ordfører i Lindesnes kommune Alf Erik Andersen og Prosjektsjef ved Skanska, Runar Nykvist som sammen skal ta første spadetak på tomten på Orelunden.

- Tiden er endelig inne for å starte byggingen. Prosjektet er godt bearbeidet og fikk et klart flertall da kommunestyret vedtok byggestart i desember 2023, sier rådmann Kyrre Jordbakke.

Hvorfor gjør vi dette?

Flere vil trenge helse- og omsorgstjenester i årene som kommer. Fortsetter vi driften som i dag vil vi ikke ha nok fagfolk til å yte disse tjenestene. Lindesnes kommune ønsker at flest mulig skal oppleve at de mestrer sin egen hverdag og kan bo trygt hjemme lengre. Derfor vrir vi tjenestene fra reparasjon til forebygging. Helsehuset er en viktig brikke i dette, der innbyggerne vil få tidlig og riktig tjeneste til riktig tid. Ved å ha kort avstand mellom kommune- og spesialisthelsetjenestene vil man kunne få bedre pasientforløp på tvers av tjenester og robuste fagmiljøer som er nødvendig for å beholde og rekruttere kompetanse. Samlokaliseringen vil gi effektiv drift og bedre arbeidsforhold.

Kommunen må i tillegg øke kapasiteten på omsorgsboliger, korttidsplasser og dagsenterplasser. Årsaken er at vi blir flere eldre, og hvis vi ikke bygger nytt vil vi om få år ikke ha nok plasser til de som vil få behov for det.

Ambisiøse klima- og miljøkrav

Det er ambisiøse klima- og miljøkrav i prosjektet. Målet er null klimagassutslipp og at bygget skal produsere mer energi enn det bruker i drift. Dette er godt nytt for et allerede belastet strømnett i landsdelen. Det skal oppføres med utstrakt bruk av robuste materialer med levetid på over 60 år. I tillegg vil det bli brukt både resirkulert stål og gulvbelegg, og det vil bli gjenbruk av materialer fra eksisterende bygg.

– Lindesnes kommune har svært høye klimaambisjoner for dette prosjektet, og dette vil bli Norges mest energieffektive helsehus når det står ferdig. For oss som entreprenør er det svært viktig å utvikle og bygge prosjekter, i samarbeid med en byggherre som tar klimakrisen på alvor. Vi har kompetansen og erfaringen, men er avhengige av ambisiøse byggherrer som Lindesnes kommune for å realisere redusert Co2 utslipp og svært energieffektive bygg. Dette skal kommunen ha skryt for og jeg oppfordrer KS og landets kommuner om å se til Lindesnes, sier konsernsjef i Skanska Norge Stein Ivar Hellestad.

Gjennomført prøver av grunnmassen

Det er gjort prøver av grunnmassen som det nye omsorgssenteret og helsehuset skal bygges på. Noen av prøvene viste at det er litt forurenset masse. Dette er normalt og i dette tilfellet kommer det nok av at det har stått en gård der tidligere. Det er nå gjort grundigere analyser og disse viser at det ikke er forurensning av betydning for byggestart.

Hva skjer fremover?

Frem mot april vil det være utgraving på tomta der omsorgssenteret vil stå. I midten av april vi pelearbeidet starte opp og dette vil selvfølgelig støye noe. Utover sommer og høsten vil kjelleren bygges og bygget reises. Råbygget er planlagt å stå oppe til jul 2024.

Omsorgssenteret vil stå ferdig desember 2025, med innflytting på nyåret 2026, og helsehuset vil stå klart desember 2027, men innflytting januar 2028.

Underveis i prosessen vil det være tett dialog med naboer og eventuelt andre berørte.

Brakkeriggen vil være åpen fra midten av april og det er bare å ta kontakt med administrasjonen om det skulle være noe.