Barn er en sårbar gruppe, og de har behov for tilpasset informasjon og veiledning. Barn påvirkes når noen i familien har helseutfordringer, ruser seg eller dør. Mange barn forteller at de er redde og ensomme. Redselen handler ofte om å ikke vite. Når familien snakker om sykdommen, skaden, dødsfallet eller avhengigheten er det lettere for barn og unge å mestre det som skjer.
Snakk gjerne med de ansatte i barnehagen, læreren på skolen eller helsesykepleier slik at de kan bistå med god og konkret informasjon tilpasset barnets alder og modenhet. De har også oversikt over ulike tilbud for barn.
SMIL - gruppetilbud for unge pårørende
Lindesnes kommune har et tilbud til barn i 5-7. klasse - SMIL = styrket mestring i livet - som har foreldre eller søsken med belastende fysiske-/ psykiske helseplager og/ eller rusproblemer. Tilbudet er rettet mot hele familien, med barnas opplevelser i sentrum. En forutsetning for deltakelse er foreldresamarbeid.
Nyttige nettsider
På Helsenorge.no finnes det flere nettsider med god informasjon om barn som pårørende. Her er en filmsnutt om det å være barn som pårørende.
På Helsenorge.no finner du også et nyttig informasjonsskriv utviklet av Nasjonalt kompetansesenter for barn som pårørende - BarnsBeste.
På www.kriser.no kan du lese mer om reaksjoner og behov barn og unge kan ha i en krisesituasjon.
- ATROP Støtte & ettervernsenter tilbyr "Se meg", et støtteprogram for ungdom mellom 13 og 18 år som er, eller har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep, eller som lever med rusavhengige eller psykisk syke foreldre.
- Den norske turistforening har ulike tilbud, inkludert aktivitetstilbud for pårørende søsken av barn med ulike funksjonsnedsettelser. Påmelding til ingrid.roed@dnt.no
- Blå Kors Kompasset er et eget tilbud for de fra 13 til 35 år som har vokst opp i familier med rus.
- Kreftforeningen har ulike tilbud for barn, pasienter og pårørende. Treffpunkt er for barn og unge mellom 6 og 16 år som har alvorlig sykdom i familien, eller som har mistet noen i nær familie uavhengig av diagnose eller sykdom. Kreftforeningens pårørendehjelp er en tjeneste som skal bidra til at du som nærmeste pårørende eller etterlatt får en enklere hverdag.
- A-larm Bruker og Pårørendeorganisasjon har ulike lavterskeltilbud til hele familien. I kalenderen er det oversikt over tidspunkt for de ulike tilbudene. I Foreldre & Barn gruppen lager de en hyggelig aktivitet en gang hver mnd. A-larm har egen gruppe for ungdommer 13-17+ år, og en gruppe for unge voksne fra 18-30+ år, som samles hver uke.
- Ungepårørende.no er en nettressurs for unge pårørende. Informasjonen blir tilpasset alderen på barnet.
- Pårørendesenteret.no er et nettsted for deg som er pårørende. Her finner du kunnskap, tips og råd, historier fra andre pårørende, og oversikt over rettigheter og hjelpetilbud. På nettsiden finner du også ulike verktøy og filmer. De har nasjonal chatte- og telefontjeneste hver dag og kan nås på 90 90 48 48.