Nødvarsel på mobil
Nødvarsel på mobil brukes av norske myndigheter til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Nødvarselet gir informasjon om hva som skjer og hvordan man skal beskytte seg selv. Det sendes ut via mobilnettet til alle mobiltelefoner i et definert område.
Denne varslingen vil bli brukt i tillegg til de informasjonskanalene som er i bruk i dag. Følg derfor med på nettsider og andre kanaler som myndighetene bruker for å kommunisere med oss innbyggere.
Slik foregår et nødvarsel
Telefonen vibrerer og lager en høy, sirenelignende lyd. I tillegg vil det komme opp en beskjed om hva du skal gjøre.
Til informasjon har ikke Lindesnes kommune sireneanlegg (tyfoner).
Hvem får Nødvarsel på mobil?
Du trenger ikke å oppgi noen opplysninger om deg eller mobiltelefonen for å motta nødvarselet. Teknologien er innebygd i de fleste nyere mobiltelefoner og må bare aktiveres. Det gjør du gjennom å oppdatere til det nyeste programvareversjonene av iOS eller Android. Telefonen må være koblet på 4G/5G. Nødvarselet sendes ut likt til alle, også barn, unge og sårbare grupper.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb) har laget video om nødvarsel. Trykk her for å se videoen Nødvarsel i mp4 format
Kommunal SMS- og telefonvarsling
Varslingssystemet er koplet opp mot kommunens kart. Vi kan derfor raskt varsle alle som bor i et geografisk område.
Ved en varsling går det ut SMS til mobiltelefoner og talemelding til fasttelefoner. Det kan også sendes e-post til din digitale postkasse.
Hva kreves av deg for å kunne motta varsling?
- Telefonen må være registrert på din bostedsadresse.
- Kommune og stat henter kontaktinformasjon fra det nasjonale kontaktregisteret. Du kan sjekke at du er oppført med riktig kontaktinformasjon her.
- Er du pårørende kan du i tillegg velge å registrere adressen til den personen du er pårørende til. Da vil du bli varslet dersom det skjer noe i det aktuelle området. Registrer ekstra adresse her.
- For bedrifter blir kontaktinformasjon hentet fra enhetsregisteret. Sjekk at din bedrift er registrert med riktig kontaktinformasjon her.
Sårbare abonnenter
Sårbare abonnenter er bedrifter, særlig de som er avhengige av vann, strøm og annen teknisk infrastruktur for å drive sin virksomhet. Det kan blant annet være:
- alders- og sykehjem
- leger
- tannleger
- barnehager
- skoler
- næringsmiddelprodusenter
- restauranter
- kaféer
På varslemeg.no kan du registrere din bedrift i en kategori, for eksempel at det er en eldrebolig, barnehage eller annen type bedrift. Ut fra kategorien kan din bedrift bli merket som sårbar. I en krise- og beredskapssituasjon kan kommunen velge kun å varsle sårbare abonnenter eller sende et eget varsel til denne gruppen. Dersom du er registrert som en sårbar abonnent, kan kommunen se om du har mottatt varselet.