Generelt

Ferdigattest markerer den formelle avslutningen av byggesaken og skal vise at arbeidet er utført i tråd med tillatelsen og regelverket. Hovedregel etter gammel og ny plan og bygningslov er at et bygg ikke skal tas i bruk før det foreligger ferdigattest, alternativt midlertidig brukstillatelse. 

Dersom det er gitt midlertidig brukstillatelse vil ikke manglende ferdigattest bety at det er ulovlig å bruke bygningen. Det betyr derimot at bygningen ikke er formelt fullt ut ferdigstilt.

Søknad om ferdigattest (skjema nummer 5167)

Ferdigattest mangler i flere eldre byggetiltak

Plan- og bygningsloven ble gjort gjeldende for hele den nye kommunen 18. juni 1965. Det innebærer at for store deler av kommunen var det ikke søknadsplikt før i 1965. Dette er grunnen til at mange eldre bygninger ikke har midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest.

Saker innsendt før 01.01.98

En ferdigattest utstedt for gamle saker gir absolutt ingen garanti for at bygget ikke har feil eller mangler. Det er også vanskelig og tidkrevende å verifisere om bygget er oppført i henhold til tillatelse og regelverket. Det ble derfor i siste lovendring gitt en bestemmelse om at ferdigattest ikke skal utstedes i disse sakene. Det vil si at kommunen skal henlegge gamle saker som ikke er avsluttet med ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse og avvise henvendelser om ferdigattest i slike saker, jamfør § 21-10 5. ledd.

Meldingssaker: En del mindre tiltak som for eksempel garasjer, uthus og mindre tilbygg ble behandlet som meldingssaker (§86a – tiltak). I disse sakene skulle det ikke gis midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest.

Saker innsendt etter 01.01.98

Kommunen plikter etter søknad å utstede ferdigattest for disse sakene, med noen unntak, jfr. SAK10 (saksbehandlingsforskriften) § 8-1 1.ledd.

Kommunene skal utstede ferdigattest innen 3 uker, forutsatt at korrekt dokumentasjon er innsendt. Dersom kommunene oversitter fristen kan bygget lovlig tas i bruk, men det betyr ikke at ferdigattest anses som gitt.

En rammetillatelse faller bort etter 3 år. Er arbeidet ikke igangsatt (og IG gitt der dette er påkrevd) innen fristen må det søkes på nytt etter dagens regelverk.

For saker innsendt mellom 01.01.98 og 30.06.10

Meldingssaker: Skulle ikke ha midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest, se informasjon over.

Der midlertidig brukstillatelse foreligger: 

Det er her som regel kun mindre mangler. Hvor foretak fortsatt eksisterer skal disse avgi erklæring. I de tilfeller hvor foretaket ikke eksisterer, vil det ofte være tilstrekkelig at eier/tiltakshaver erklærer at manglene er rettet og at tiltaket er utført i samsvar med tillatelse og gjeldende regelverket.

Der midlertidig brukstillatelse mangler: 

Det må søkes om ferdigattest vedlagt kontrollerklæringer fra foretakene som hadde ansvarsrett for utførelsen og kontroll av utførelsen. Bruk av bygningen er da i utgangspunktet ulovlig og kommunen kan vurdere å følge opp som lovbrudd.

For saker innsendt etter 01.07.10

Det skal søkes om ferdigattest alternativt midlertidig brukstillatelse i alle byggesaker. For mindre tiltak som kan forestås av tiltakshaver, er det tiltakshaver selv som søker om ferdigattest.

For tiltak med krav om ansvarlig foretak er det ansvarlig søker som skal søke om ferdigattest. 

Ansvarlig søker skal innhente samsvarserklæringer og sluttføre gjennomføringsplanen. Gjennomføringsplanen skal vedlegges søknad om ferdigattest.

Hva gjør jeg hvis firma ikke eksisterer og jeg vil ha ferdigattest?

Dersom ett eller flere foretak har gått konkurs, må nytt foretak erklære ansvar når det skal ta over. Grensesnitt mellom tidligere og nytt foretak må beskrives, slik at det klart fremgår hvor det nye foretaket overtar ansvar. Revidert gjennomføringsplan må innsendes. 

For mer informasjon kan du trykke her og lese Byggesaksforskriften (SAK10) med veiledning(ekstern lenke til Direktoratet for byggkvalitet sine nettsider). 

Ferdigstillelse av ikke søknadspliktige tiltak

Når en frittliggende bygning eller et tilbygg unntatt fra søknadsplikt er ferdigstilt skal informasjon om tiltaket meldes til kommunen. 

Skjema "Meld fra om bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt" her

Gebyr

Gebyr for ferdigattest ligger i behandlingsgebyret for selve byggesaken.