Berørte veier og eiendommer

Forslaget om hvilke kommunale veier som skal gjøres privat omfatter veier som blir helt eller delvis berørt. Det foreligger 2 alternativer basert på forslag til kriterier. 

Sak og liste med veinummer og veinavn for de det gjelder ligger også i papirformat på innbyggertorget Mandal; Buen kulturhus, Havnegata 2, 4515 Mandal. I tillegg legges liste for gjennomsyn på butikken på Bjelland.

Se begge alternativer vist i kart

Se berørte veier i kart. Zoom i kart for detaljer.

Kartløsning er et hjelpemiddel og ikke en del av høringen. Det vil si at for eksempel Neseveien ligger inne i kartløsningen på grunn av samme veinummer og navn på hele strekningen, men den blir bare delvis berørt. Her er det blant annet en stikkvei fra hovedveien til nr 8, hvor en bit er kommunal, som i henhold til kriteriene er aktuell for omklassifisering. Samme gjelder stikkveier til nr 50-52 og nr 54-56. 

Alternativ 1 - forslag til kriterier og lister over berørte veier

Forslag til kriterier

  •  Kommunal vei i regulerte områder som ikke oppfyller kommunens vedtatte veinormal, det vil si 9 boenheter eller færre og 50 meter vei eller mindre samt manglende vendehammer iht gjeldende veinormal. 
  • Kommunal vei i uregulerte områder hvor veien er under 300 meter eller 3 boenheter eller mindre. 

Last ned lister over foreslåtte veinavn berørt av alternativ 1

Dette forslaget resulterer i ca 140 km vei som omklassifiseres. Total besparelse pr. år ved alt. 1 og oppretholdelse av veikapital er ca. 3 mill. kr. Ved tilskuddsordningen, på 30%, utgjør dette 900 000 kr. og resulterer i nettobesparelse på ca 2,1 mill. kr. pr. år.

Alternativ 2 - forslag til kriterier og lister over berørte veier

Forslag til kriterier

  • Kommunal vei i regulerte områder, veier med 9 boenheter eller færre, 100 meter vei eller mindre samt manglende vendehammer. 
  • Kommunal vei i uregulerte områder hvor veien er under 300 meter eller 4 boenheter eller mindre eller manglende vendehammer iht gjeldende veinormal. 

Last ned lister over foreslåtte veinavn berørt av alternativ 2

I regulerte områder så går dette alternativet vekk fra veinormal, det vil si at veilengde økes til 100m. I uregulerte områder økes boenheter til 4, samt veinormalens krav til vendehammer tas med. 

Dette forslaget resulterer i ca 170 km vei som omklassifiseres. Total besparelse pr. år ved alt. 2 og oppretholdelse av veikapital er ca. 5,3 mill. kr. Ved tilskuddsordningen, på 30%, utgjør dette 1,6 mill. kr. og resulterer i nettobesparelse på ca 3,7 mill. kr. pr. år. 

Disse endringene gir mulighet for å omklassifisere i underkant av 1 km vei ekstra i regulerte områder og rundt 30 km vei i uregulerte områder. Disse forskjellene vil gi en økt besparelse på 1,6 mill. før fradrag av tilskuddsordningen.

Si din mening

Saken legges ut til offentlig ettersyn med 3 ukers høringsfrist, slik at alle berørte parter gis anledning til å uttale seg. Det er tilstrekkelig at innspillet er postlagt innen fristens utløp.

Merknader må sendes til Lindesnes kommune innen 19. oktober 2024. 

Send inn merknader via digitalt skjema: Si din mening - saker til høring

Du kan også sende inn på følgende måte: 

  • Brev sendes til: Lindesnes kommune, Nordre Heddeland 26, 4534 Marnardal, merk med “24/04732: Omklassifisering av veier”

Innsyn

Videre saksgang

Etter at høringsperioden og konsekvensutredning er over, legges saken frem for kommunestyre for endelig behandling og vedtak.