Både ordfører, rådmann, organisasjons- og personalsjef, og lærlingkoordinator var til stede på markeringen som fant sted på KS´ strategikonferanse i Arendal onsdag ettermiddag.

Kommunesektorens organisasjon (KS) deler hvert år ut prisen til en kommune som utmerker seg i sitt arbeid med lærlinger. Vår kommune har tidligere vært nominert til prisen for sitt arbeid med lærlinger, men det er første gang vi mottar prisen.

Begrunnelse for tildelingen

Fylkesstyret i KS Agder begrunner tildelingen med at kommunen over tid har vist en meget positiv utvikling i forhold til satsning på inntak av lærlinger. Det tilbys lærlingeplasser, lærekandidatplasser og mulighet for fagbrev på jobb i flere fag. Over tid har kommunen jobbet med å øke antall fag det kan tilbys læreplasser i, samtidig som kommunen har tatt inn unge arbeidstakere gjennom andre ordninger, som Leida prosjektet, Menn i helse, og så videre. Kommunen har forankret arbeidet med inntak og utvikling av lærlinger på en særdeles forbilledlig måte gjennom deres arbeidsgiverstrategi. En arbeidsgiverstrategi som har vært til behandling og godkjenning i kommunestyret 28.10.21.

I etterkant av denne behandlingen, har administrasjonen arbeidet med å forankre strategien i organisasjonen for å skape varige kulturelle endringer. Dette arbeidet gjøres sammen med ledere og tillitsvalgte.

Bedre sammen

Det ble full jubel da Lindesnes kommune ble kåret og vi takker for prisen.
- Det er viktig å komme frem til omforente og klare målsetninger, gode planer og strategier, samt å gjennomføre grundig og systematisk arbeid over lengre tid, sier rådmann Kyrre Jordbakke.

Organisasjons- og personalsjef i kommunen, Lena Vigeland Wilhelmsen forteller videre at kommunen har hatt en rød tråd gjennom lærlingeplan vedtatt i fellesnemnda i 2019, kommuneplan, oppdatert lærlingeplan og arbeidsgiverstrategi vedtatt i 2020 og 2021.

Ordfører Alf Erik Andersen roser ledere og ansatte for arbeidet som har ført til godt resultat.

- Vår visjon er bedre sammen. Et viktig poeng da er at vi fremsnakker arbeidsplassene i kommunen, sier han.

Vigeland Wilhelmsen sier prisen er en anerkjennelse om at vi jobber godt med lærlinger i kommunen, og at dette er viktig for å sikre arbeidskraft i fremtiden.

Nærmer oss målet

I 2023 lå vi på 2,3 lærlinger per 1000 innbyggere. Kommunestyret har bestemt at målet er 2,5 lærlinger per 1000 innbyggere.

- Dette målet skal vi klare, sier Vigeland Wilhelmsen.

Til nyttår var det 78 aktive lærlinger i kommunen. 22 av disse tok fagprøve og alle bestod.

- Dette motiverer til videre hardt arbeid, sier lærlingkoordinatoren.