Hva menes med risikogrupper
- Barn og voksne med:
- kronisk lungesykdom (inkludert astma)
- hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk)
- diabetes type 1 og 2
- leversvikt eller nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
- nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (t.d. organtransplanterte, kreft, hiv, reumatoid artritt og andre sykdommer)
- svært alvorlig fedme (KMI over 40)
- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (t.d. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndrom og samansatte kromosomavvik som ikke er klassifisert andre steder)
- Gravide i 2. og 3. trimester
- For barn under 18 år er det andre anbefalinger for koronavaksine (Se Koronavaksine - FHI for detaljer)
Hvor kan du vaksinere deg?
- De som har fastlege på et legesenter i kommunen kan henvende seg dit for å få time til vaksinering. Vi minner om at du kan bestille time via helsenorge.no
- Dersom du har fastlege i en annen kommune og denne fastlegen ikke tilbyr denne vaksineringen kan man henvende seg på vaksinekontoret, Halseveien 5, tlf. 38 27 26 14.
Hva koster det å ta vaksinen?
- Koronavaksinen er gratis
- Influensavaksinen har en pris på 250,- på de kommunale legekontorene.
- Marnardal og Sjøsanden legesenter fastsetter prisen selv.
Influensavaksinen
Risikoer ved influensa
Influensa kan blant annet føre til alvorlig lungebetennelse og flere kroniske sykdommer kan bli verre. Alvorlige komplikasjoner som følge av influensa kan føre til at du må på sykehuset. Har du hjerte-/karsykdommer er du mer utsatt for hjerteinfarkt, hjerneslag og død i influensasesongen enn ellers i året. En alvorlig influensasykdom kan føre til varig svekket helse og økt behov for hjelp.
Gravide
Gravide som får influensa har noe økt risiko for dødfødsel. Friske gravide er også mer utsatt for følgesykdommer ved influensa, som for eksempel lungebetennelse, enn friske kvinner som ikke er gravide.
Spebarn som får influensa kan også være alvorlig. Tar mor influensavaksinen under graviditeten er hun beskyttet gjennom svangerskapet og barnet er beskyttet mot influensa den første tiden etter fødselen.
Mer info om vaksineanbefalinger for influensasesongen 2024/25 på FHI sin nettside.
Koronavaksinen
Koronavaksinen som du kan ta nå er tilpasset de virusvariantene som er antatt vil dominere fremover. Barn fra 6 måneders alder. Innholdet i vaksinen er tilpasset de ulike aldersgruppene 6 måneder- 4 år, 5-11 år, og 12 år og oppover.
Pneumokokkvaksinen
Noen anbefales å ta pneumokokkvaksine. Denne bestilles på resept.
Hva er Pneumokokker?
Pneumokokker er en gruppe bakterier som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. Det kan også gi mer alvorlige sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Du kan bli så syk at det er nødvendig med sykehusinnleggelse, ofte med behov for intensivbehandling. Dødeligheten er høy.
Hvem er anbefalt å ta pneumokokkvaksinen?
Vaksine mot pneumokokksykdom hanbefales å ta hvert sjette år. De som er anbefalt å ta vaksinen er:
- Alle personer over 65 år
- Personer med spesielle risikofaktorer for alvorlig pneumokokksykdom. Les mer om risikofaktorene for alvorlig sykdom på FHI sin nettside.