Hva er SiU?
Gjennom SiU er målet å utvikle, forbedre og endre tjenestene våre, og gjennom dette oppnå at driftskostnadene har balanse i årlig driftsbudsjett. Det kan også være å vurdere om det er oppgaver kommunen kan slutte å gjøre. Dette medfører tiltak på kort og lang sikt, og en dreining av tjenestene hvor det satses mer på forebygging.
Kommunestyret har definert følgende effektmål for omstillingsprosjektet SiU:
“Lindesnes kommune skal i løpet av valgperioden ha en tilnærmet like effektiv tjenesteproduksjon som sammenlignbare kommuner, og i 2027 skal vi ha et driftsoverskudd som nærmer seg vedtatte måltall, et netto driftsresultat på 1,75%."
Hvorfor gjør vi denne omstillingen?
Det er hovedsakelig to grunner til det:
- Vi har ikke råd til å drive som i dag.
Lindesnes kommune har en anstrengt økonomi, og vi driver dyrere enn sammenlignbare kommuner og har høyere driftsutgifter enn driftsinntekter. Vi har ikke råd til å drive som i dag. Kommunen er nødt til å omstille seg og finne smartere måter å jobbe på, for å redusere sine driftskostnader. Det er behov for omstilling og utvikling for å gjøre noe med det økende spriket mellom inntekter og utgifter.
- Vi må forberede oss på framtiden.
Vi står overfor store demografiske endringer hvor antall eldre og pleietrengende over 80 år mer enn dobles fram mot 2040, samtidig som antall barn og yrkesaktive synker. Dette gir alle kommuner store utfordringer. Kommunen må omstille seg og forberede seg på framtiden nå.
Vi må dreie ressurser over til helse- og omsorgstjenestene, og tilpasse driften av våre tjenestetilbud etter hvor mange innbyggere som har behov for tjenester fra kommunen. Blir det færre barn må vi tilpasse barnehagetilbudet etter det antall barn som trenger barnehageplass. Tilsvarende i skolen om lavere fødselstall og mindre tilflytting med barn fører til lavere antall elever. Selv om vi må øke volumet på helse- og omsorgstjenester etter hvert som vi får flere eldre, må vi redusere kostnadsnivået.
Vi må satse mer på tidlig innsats og forebygging, og mindre på reparasjon, slik at eldre holder seg friskere og kan bo hjemme lenger, og slik at barn og unge får den hjelp de trenger på et tidligere stadium. Vi må også utnytte potensialet som ligger i digitalisering av tjenester.
Hvordan jobber vi med SiU?
Lindesnes kommune har organisert omstillingsarbeidet gjennom en
- Politisk styringsgruppe
- Administrativ styringsgruppe
- Prosjektleder
Formannskapet utgjør den politiske styringsgruppen.
Den administrative styringsgruppen ledes av rådmannen og består av rådmannens ledergruppe, hovedverneombud og hovedtillitsvalgte. Den administrative styringsgruppen skal sørge for styring og kontroll av både fremdrift og resultater i henhold til vedtak, samt ta beslutninger innenfor rådmannens delegerte myndighet.
For å tenke langt og handle nå, øke omstillingstakten, sikre helhet og oppnå resultater, har rådmannen engasjert en prosjektleder for omstilling og utvikling.
Det er etablert en rekke arbeidsgrupper innen alle tjenesteområder. Det er kommunalsjefene som har ansvar for omstillingsprosesser innen sitt område. De kartlegger og vurderer hvor det er mulig å gjøre oppgavene på en ny og bedre måte enn i dag, som også vil gi økonomisk gevinst. Vi henter vi inn tall og fakta som viser hvor vi driver dyrt, og hvor vi kan få gevinst ved å gjøre endringer.
Framdriftsplan
Arbeidsgruppene skal levere forslag til mulige omstillings- og innsparingstiltak til administrativ styringsgruppe frem til april 2025. Rådmannen vil legge frem sak med forslag om omstillings- og innsparingstiltak til kommunestyret i juni 2025. Kommunestyret gjør en vurdering og fatter vedtak om hvilke tiltak det skal jobbes videre med frem mot budsjett 2026 og handlingsplan 2026-2029. Rådmannen fremmer forslag til konkrete innsparingstiltak i sitt budsjettforslag, basert på vedtak i saken.
Det vil bli utarbeidet en langsiktig drift- og investeringsplan (LDIP) sammen med rammesaken.
Arbeidspakker
SIU-arbeidet brytes nå ned i håndterbare arbeidspakker som skal ha definert leveranse og milepæler. Arbeidspakkene skal synliggjøre mulige innsparinger.
Arbeidspakkene vil inngå i en sak (rammesak) som skal opp til politisk behandling i juni 2025. Tiltak som er opp til administrasjonen å beslutte, vil bli iverksatt etter normale prosedyrer (medvirkning, med mer). Arbeidspakker og/eller tiltak som må behandles politisk og som ikke kan eller bør vente helt til juni, vil bli behandlet så fort det er mulig.
Noen av arbeidspakkene er tverrsektorielle, andre er knyttet til tjenesteområdene velferd, oppvekst og samfunnsutvikling, samt rådmannens stab.
Her er 29 arbeidspakker som er under utvikling hvor det skal kartlegges og jobbes frem tiltak.
1. Tilskudd til lag, organisasjoner, private aktører og andre.
En tverrsektoriell arbeidspakke
Arbeidsgruppen skal gå gjennom alle tilskudd (på tvers av sektorer) som Lindesnes kommune utbetaler til eksterne aktører (eksempelvis kulturmidler, tilskudd til lag og organisasjoner, næringsfond, tilskudd til museer, Frivillighetssentraler, og så videre).
2. Eiendomsstrategi
En tverrsektoriell arbeidspakke
Arbeidsgruppen skal vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved å redusere antall kvadratmeter i kommunens eiendomsmasse, samt peke på hvilke områder/tjenester/bygg som har størst potensial.
3. Organisering i administrasjonen
En tverrsektoriell arbeidspakke
Arbeidsgruppen skal vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved å omorganisere, nedskalere og effektivisere den administrative organiseringen med hensyn til:
- Lederskap og samhandling
- Styring og kontroll
- Stab og støttetjenester
4. Politisk organisering
Arbeidspakke for rådmannens stab
Arbeidsgruppen skal vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved å se på om den politiske aktiviteten i Lindesnes er hensiktsmessig organisert med hensyn til effektiv utnytelse av ressursene i forhold til organisering, ressursbruk, godtgjørelser, og så videre.
5. IKT drift
Arbeidspakke for rådmannens stab
Arbeidsgruppen skal vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved omorganisere, nedskalere og effektivisere IKT-drift og digitalisering, herunder vurdere hensiktsmessigheten av å være med i DDV, eller gå over til andre organiseringsformer (ta tjenesten tilbake innad i organisasjonen, gå sammen i et annet samarbeid eller legge det ut til private, og så videre).
6. Brann og redning
Arbeidspakke for rådmannens stab
Arbeidsgruppen skal vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved at Lindesnes organisere brann og redningstjenesten på andre måter enn i dag, herunder et tettere samarbeid med Kristiansand.
7. Næring og eierskap
Arbeidspakke for rådmannens stab
Arbeidsgruppen skal vurder potensialet for økonomiske gevinster ved å omorganisere, nedskalere og effektivisere kommunens arbeid med næringsutvikling og eierskap.
8. Legetjenester og legevakt
Arbeidspakke for tjenesteområdet velferd.
Arbeidsgruppe legevakt er allerede i gang med å vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved å omorganisere og effektivisere kommunens legevakt, herunder utrede mulig legevaktsamarbeid med Kristiansand kommune.
9. Kriterier for tildeling av tjenester og nivå på tjenester
Arbeidspakke for tjenesteområdet velferd.
Arbeidsgruppen skal vurdere hvilke tildelingskriterier det er behov for å endre for å heve terskler/ ta ned nivået på tjenester, Arbeidsgruppen skal vurdere hvordan en skal endre tildelingspraksis for å sikre redusert ressursbruk.
Arbeidsgruppen utarbeider måleindikatorer for å følge opp endringer/gevinster.
10. Lage forslag til plan for hvordan vi kan vokse smartere
Arbeidspakke for tjenesteområdet velferd.
Arbeidsgruppen skal lage forslag til plan for hvordan vi skal ta i bruk ulike plasser (langtidsplasser, bolig med mulighet for døgntjenester, korttid), vokse smartere jf. nordisk modell*.
Vurdere hvor ulike plasser skal være lokalisert for ulike brukergrupper, og tidsplan for å ta i bruk de ulike plassene.
*Hva er nordisk modell? En modell som peker på nødvendigheten av å styrke de forebyggende og rehabiliterende tjenestene. Modellen legger til grunn en fremtidig dekningsgrad på 14,3% frem mot 2040. Dekningsgraden beregnes ut fra prosentandel over 80 år som får plass i omsorgsboliger, innvilget langtidsopphold eller korttidsopphold i institusjon. Vi er nødt til å jobbe mot at flere kan mestre egen hverdag og bo trygt hjemme lenger. Klarer vi ikke det vil dekningsgraden bli for stram, vi vil ikke ha institusjonsplasser, langtids- eller korttidsplasser nok til å dekke behovet.
11. Gjennomgang av tjenester for å iverksette innsparing raskt
Arbeidspakke for tjenesteområdene velferd og oppvekst.
Arbeidsgruppen skal gå gjennom KOSTRA* -funksjonene:
- 234 - aktivisering og servicetilbud
- 241 – diagnose, behandling, habilitering og rehabilitering
Utarbeide forslag til innsparingstiltak som kan hentes ut raskt.
*Hva er KOSTRA? KOSTRA er en forkortelse for kommune-stat-rapportering. Gjennom KOSTRA får man opplysninger om kommunal og fylkeskommunal virksomhet. Norske kommuner og fylkeskommuner sender tall fra sine tjenesteområder til Statistisk sentralbyrå.
12. Oppstart av helsehus
Arbeidspakke for tjenesteområdet velferd.
Arbeidsgruppen skal vurder hvordan Lindesnes skal klare overgangen fra dagens modell og inn i helsehuset
- Innflytting første byggetrinn januar 2026
Prosesser utflytting og innflytting Orelunden inkludert organisasjonsutvikling/samt sikre innflytning uten å øke driftsbudsjettet
- Innflytning byggetrinn 2 januar 2028
Større omorganisering av tjenesteområdet Velferd må påregnes.
Må sees i sammenheng med flere andre arbeidspakker (2, 3, 9, 10, 15 og 29).
13. Gebyrregulativet og selvkost
Arbeidspakke for tjenesteområdet samfunnsutvikling, teknisk.
Arbeidsgruppen skal vurdere om selvkostprinsippet følges opp på alle områder innen teknisk drift og teknisk forvaltning og om det er grunnlag for å øke gebyrene.
14. Skjærgårdsparken
Arbeidspakke for tjenesteområdet samfunnsutvikling, teknisk.
Arbeidsgruppen skal vurder potensialet for økonomiske gevinster ved å omorganisere og effektivisere kommunens arbeid med forvaltning av Skjærgårdsparken.
15. Boligstrategi
En tverrsektoriell arbeidspakke
Arbeidsgruppen skal vurder potensialet for økonomiske gevinster ved å få en mer helhetlig eiendomsstrategi der kommunen har de rette boligene til ulike brukergrupper (flyktninger, rus, psykiatri, og så videre) samt om man har det rette nivået på husleie.
16. Organisering, bemanning og tjenestenivå
Arbeidspakke for tjenesteområdet samfunnsutvikling
Arbeidsgruppen skal kartlegge om alle mulige gevinster og stordriftsfordeler innenfor teknisk drift og forvaltning er tatt ut ved kommunesammenslåingen, herunder potensialet for effektivisering av forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) på eiendomsforvaltning og samferdsel.
17. Lindesnes læringssenter
Arbeidspakke for tjenesteområdet oppvekst. Denne arbeidspakken vil ikke starte før rammesaken.
Arbeidsgruppen skal vurdere potensialet for økonomiske gevinster ved å omorganisere og effektivisere voksenopplæringen i Lindesnes. Gjelder både organisering, innhold, kvalitet, og drift.
18. Barnehage- og skolestruktur
En tverrsektoriell arbeidspakke.
Formålet med å utrede ny struktur er å tilpasse driftskostnadene til lavere antall barn og elever, samt frigjøre ressurser, slik at ikke ressursene våre er bundet opp i en kostbar struktur, men kan brukes på tjenester til innbyggerne. Det skal utarbeides forslag til fremtidens barnehage- og skolestruktur.
- Vurdere kvalitet
- Vurdere behov bygg
- Skolekretsgrenser
- Kapasitet per skole
- Vurdere skyssbehov
- Vurdere barns beste
Forslag til fremtidig struktur behandles i egen politisk sak.
19. Lisenser/avtaler i skolen
Arbeidspakke for tjenesteområdet oppvekst.
Gjennomgang av lisenser og avtaler i skolen, for harmonisering, enhetlig praksis og terminering.
20. Ressursfordelingsmodell SFO
Arbeidspakke for tjenesteområdet oppvekst.
Utarbeide ressursfordelingsmodell for SFO. En ressursfordelingsmodell er en modell for fordeling av økonomiske ressurser til SFO. Modellen skal gi en forutsigbarhet for økonomisk ramme til SFO, samt harmonisere kostnader pr. elev.
21. Individuelt tilrettelagt opplæring
Arbeidspakke for tjenesteområdet oppvekst.
1. Hvordan inkludere flere i det ordinære undervisningen?
2. Vurdere organisering og finansieringsordning for elever med behov for individuelt tilrettelagt opplæring på annen arena enn den ordinære. Utarbeide inntakskriterier for Furulunden PLUSS. Vurdere styrking av egen alternativ arena, redusere kjøp av private tjenester.
22. Spesialpedagogisk hjelp
Arbeidspakke for tjenesteområdet oppvekst.
Familiens Hus og barnehage vurderer organisering, innhold og kvalitet.
23. Administrasjonsressurs (merkantil)
Arbeidspakke for tjenesteområdet oppvekst.
Arbeidspakken skal gjennomgå kontorfaglige oppgaver som gjennomføres i oppvekst, hensikt å vurdere endring i arbeidsmetoder/organisering.
24. Bibliotek- og innbyggertorv
Arbeidspakke for tjenesteområdet samfunnsutvikling, kultur. Denne er tverrsektoriell for innbyggertorvene.
Bibliotektilbudet: Se på kostnadsnivået (selvbetjent meråpent bibliotek), lokasjoner.
Innbyggertorgene: Hva skal det være? Se på organisering, lokasjoner og innhold.
25. Buen, kino og kulturtilbud
Arbeidspakke for tjenesteområdet samfunnsutvikling, kultur.
Buen: Se på innhold og organisering.
Se på kinotilbudet.
Kulturforvaltning: Se på fagstillinger, forvaltning og tilskudd.
26. Kulturskolen
Arbeidspakke for tjenesteområdet samfunnsutvikling, kultur.
Se på innhold og organisering.
27. Samskaping
Dette er en tverrsektoriell arbeidspakke.
Se på om vi i større grad kan samskape tjenestene med lag og organisasjoner.
28. Frivillighetssentralen
Arbeidspakke for rådmannens stab
Se på lokasjonene for frivillighetssentralene.
29. Oppgavedeling mellom velferd og teknisk
Se på oppgavedelingen mellom ulike fag og yrkesgrupper i velferd, men også grensesnitt mot teknisk drift (som renhold og byggdrift).