Medvirkningsmøter for innbyggerne
I sammenheng med høringsperioden inviterer Lindesnes kommune alle innbyggere til medvirkningsmøter i uke 47 og 48. Det vil bli arrangert fem møter på ulike lokasjoner i kommunen:
Holum | Holum skoles gymsal | 18. november kl. 19-20.30 |
Vigeland | Lindesneshallen ("gamlehallen") | 20. november kl. 19-20.30 |
Vigmostad | Vigmostad grendehus | 26. november kl. 19-20.30 |
Mandal | Blomdalen ungdomsskole | 28. november kl. 19-20.30 |
Øyslebø | Marnar aula | 9. desember kl. 19-20.30 |
Om BDO sin rapport
Formålet med å utrede ny struktur er å tilpasse driftskostnadene til lavere antall barn og elever, samt frigjøre ressurser, slik at ikke ressursene våre er bundet opp i en kostbar struktur, men kan brukes på tjenester til innbyggerne. Rapporten BDO har utarbeidet, er basert på kommunens egne regnskapstall og SSBs hovedscenario for fremtidig befolkning i Lindesnes kommune, samt befolkningsprognoser fordelt på grunnkretser via Regional analyse.
Videre bygger BDOs anbefalinger på vurdering av skolebyggenes kapasitet og nærhet til andre skoler. Det er gjennomført samtaler og intervjuer med relevante ledere og ressurspersoner. BDO AS har gjennomført analyser av økonomiske konsekvenser, samt vurdert ikke-økonomiske konsekvenser for de som kan bli berørt av foreslåtte endringer. Det presiseres at medvirkningsdelen av prosessen starter når rapporten fra BDO er sendt på høring.
Dette ønsker rådmannen innspill på angående skolestruktur
Kommunen har bedt BDO om anbefaling på tre ulike hovedalternativer for skolestruktur.
Alternativ 1
Vi viderefører dagens skolestruktur. Dette mener BDO vil gi høye kostnader og dårlig ressursutnyttelse.
Rådmannen ønsker innspill på:
- Hvilke fordeler og ulemper vurderes det for elever, ansatte og lokalsamfunnet ved videreføring av dagens skolestruktur.
Alternativ 2
Justere dagens skolekretser. BDO mener at nedleggelse av skoler vi gi bedre kapasitetsutnyttelse og innsparinger. I dette alternativet, foreslår de følgende:
- Legge ned Laudal barneskole, og fordele elevene på Øyslebø barneskole og Bjelland barneskole.
- Legge ned Holum barneskole, og flytte elevene til Ime barneskole.
Rådmannen ønsker innspill på:
- Hvilke fordeler og ulemper vurderes for elever, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Laudal barneskole, samt innspill på forslag til endring i skolekretsgrenser.
- Hvilke fordeler og ulemper vurderes for elever, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Holum barneskole, samt innspill på forslag til endring i skolekretsgrenser.
Alternativ 3
Lage en ny skolestruktur basert på fremtidige behov. Anbefalingen fra BDO inneholder følgende:
- Legge ned Laudal barneskole, og fordele elevene på Øyslebø barneskole og Bjelland barneskole.
- Legge ned Holum barneskole, og flytte elevene til Ime barneskole.
- Legge ned Vigeland ungdomsskole, og flytte elevene til Blomdalen ungdomsskole og Vassmyra ungdomsskole.
- Legge ned Furulunden barneskole, og fordele elevene på Ime barneskole, Frøysland barneskole, Vassmyra ungdomsskole og nytt skolebygg.
Rådmannen ønsker innspill på:
- Hvilke fordeler og ulemper vurderes for elever, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Vigeland ungdomsskole, samt innspill på forslag til endring i skolekretsgrenser.
- Hvilke fordeler og ulemper vurderes for elever, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Furulunden barneskole, samt innspill på forslag til endring i skolekretsgrenser.
Dette ønsker rådmannen innspill på angående barnehagestruktur
For barnehagestruktur har rådmannen bedt om anbefaling på to hovedalternativer:
Alternativ 1
Videreføring av dagens barnehagestruktur, som BDO vurderer vil medføre ytterligere uutnyttet kapasitet.
Rådmannen ønsker innspill på:
- Hvilke fordeler og ulemper det vurderes for barn, foresatte, ansatte og lokalsamfunnet ved videreføring av dagens barnehagestruktur.
Alternativ 2
Justere dagens barnehagestruktur, som BDO vurderer vil gi bedre kapasitetsutnyttelse og innsparinger. Innen dette alternativet, foreslår BDO følgende:
- Legge ned Laudal barnehage
- Legge ned Vigmostad barnehage og kommunal SFO
- Legge ned Vigmostad og Båly barnehage
Rådmannen ønsker innspill på:
- Hvilke fordeler og ulemper det vurderes for barn, foresatte, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Laudal barnehage.
- Hvilke fordeler og ulemper det vurderes for barn, foresatte, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Vigmostad barnehage og kommunal SFO.
- Hvilke fordeler og ulemper det vurderes for barn, foresatte, ansatte og lokalsamfunnet ved alternativet som omhandler å legge ned Båly barnehage?
Høringsperioden
Høringsperioden er på åtte uker fra 22. oktober til 22. desember 2024.
Rådmannen gir ingen anbefaling om hvilke løsninger som vurderes som best i denne omgang. Dette vil komme i rådmannens forslag til barnehage- og skolebruksplan i februar, når alle har hatt mulighet til å komme med sine innspill til høringsforslaget. Rådmannen vil også gjerne ha innspill på endringer i barnehage- og skolestruktur som ikke er omtalt i rapporten, men som kan ha ønskede effekter.
Si din mening
Si din mening - saker til høring - Lindesnes kommune
Du kan også sende inn merknader på følgende måte:
- Brev sendes til: Lindesnes kommune, Nordre Heddeland 26, 4534 Marnardal. Merkes “24/05328: «Innspill barnehage- og skolestruktur»”
- E-post til: post@lindesnes.kommune.no. Merkes “24/05328: «Innspill barnehage- og skolestruktur»
Merknader må sendes til Lindesnes kommune innen 22. desember 2024.
Hvem kan gi høringsinnspill?
I høringsperioden kan alle som ønsker det, si sin mening. Man kan komme med sine innspill som en del av en gruppe eller et fellesskap, som eksempelvis elevråd, FAU eller idrettslag. Du kan også sende inn høringssvar som privatperson. Alle høringssvar blir lagt med den politiske saken i februar, og blir en viktig del av grunnlaget når rådmannen utarbeider sitt forslag. Høringssvarene blir offentlige, som betyr at innspillene kan leses av andre.
Bakgrunn for arbeidet
Fra 2012 til 2022 er andelen mellom 0-17 år redusert med 368 barn og unge. Fra 2022 til 2030 viser SSBs befolkningsprognoser en ytterligere nedgang på 414 barn og unge. Totalt gir det en reduksjon på 782 barn og unge, som gjør at vi har skoler med mye ledig kapasitet.
Barnehager med svært få barn får utfordringer med å opprettholde gode lekemiljø. Nedgangen i antall barn og økning av antall eldre, krever en omstilling og tilpasning av kommunens tjenestetilbud.