Det er livsviktig å gi førstehjelp med en gang en akutt skade eller sykdom oppstår. På helsenorge.no kan du finne informasjon om førstehjelp i ulike situasjoner.

Hjertestartere som er registrert på 113.no kommer opp i Hjelp 113-appen. Jo større tettheten av registrerte hjertestartere er, desto større er sjansen for at du kan utøve livreddende førsteinnsats i påvente av helsepersonell. Vi vil derfor oppfordre næringslivet, foreninger og andre som har en hjertestarter til å registrere den på 113.no. Det bidrar til å gi en god oversikt over hvor hjertestarterne er hvis det skulle bli behov for en.

Få hjelp via Hjelp 113-appen

Kommer du i en situasjon der du må bruke førstehjelp kan du via Hjelp 113-appen få god hjelp av AMK som veileder deg i hva du skal gjøre. Skagestad forteller at det i appen er direktevalg for telefonnumre til alle utrykningsenhetene.

- I tillegg ligger andre viktige telefonnumre som giftinformasjon, psykisk helsevern og legevakt lett tilgjengelig, sier han.

Ringer du et nødnummer vil de få tilsendt posisjonen din automatisk. Skagestad opplyser om at du i tillegg kan se koordinatene dine selv i Hjelp 113-appen.

- Dette kan komme godt med om du trenger bistand fra frivillig letemannskaper eller har behov for hjelp når du er på ferie i utlandet.

Fakta om Hjelp 113-appen

  • Stiftelsen Norsk Luftambulanse har i samarbeid med Helsedirektoratet utviklet Hjelp 113-appen. Den har blitt lastet ned over 2 millioner ganger.
  • Appen er gratis og tilgjengelig for både iOS/iPhone og Android-telefoner.
  • Den ble lansert i 2010 og har blitt oppdatert flere ganger siden da.
  • Du må ha mobildekning for å kunne ringe med appen ettersom den bruker mobilens ringefunksjoner. I noen situasjoner vil du ha bedre mulighet til å nå frem hvis du ringer 112. Dette kan du leser mer om hos NKOM.
  • Du kan lese mer om Hjelp 113-appen på norskluftambulanse.no