Opplysnings- og informasjonsplikt

Barnehager, skoler og SFO skal på eget initiativ gi melding til Miljørettet helsevern (tilsynsmyndigheten) dersom det oppstår forhold som kan ha negativ innvirkning på barnas eller elevenes helse. Eksempler på slike forhold kan være store vannlekkasjer, vedvarende problemer med inneklima/ventilasjon, alvorlige skader/hendelser, eksterne forhold som barnehagen selv ikke er ansvarlig for, f.eks. støyende anleggsarbeider på nabotomten og liknende. Den enkelte barnehage, skole eller SFO må ha rutiner for hvilke forhold dette kan gjelde. 

Barnehage, skole eller SFO skal også informere foresatte om forhold som kan ha negativ innvirkning på barnas og elevenes helse, slik at foresatte gis mulighet til å ivareta miljøet til sine barn. Eksempler på slike forhold kan være alvorlige hendelser, utbrudd av smittsomme sykdommer, skadedyr, oppussingsarbeid og liknende.

Klage på barnas/elevenes arbeidsmiljø

Foresatte og elever kan henvende seg til kommunen for å be om eller kreve at kommunen fatter vedtak om retting av bestemte forhold ved barnehagen, skolen eller SFO som antas å ha innvirkning på elevenes helse. Dersom kommunen avviser saken eller etter en konkret vurdering kommer til at det ikke er grunnlag for krav om retting, kan foreldrene fremme klage. Hvorvidt foresatte/elever har rettslig klageinteresse avgjøres etter en konkret vurdering av den enkelte sak.

Momenter i en slik vurdering vil bl.a. kunne være:

  • hvor mange barn/elever som antas å bli rammet, i hvor sterk grad og på hvilken måte barna/elevene blir rammet. Normalt vil det være slik at jo flere barn/elevers helse som kan være i faresonen, desto sterkere står saken deres rettslig.
  • hva konsekvensene vil kunne være dersom kommunen ikke fatter slikt vedtak.
  • andre måter å få gjennomslag på.

Godkjenning og tilsyn

Kommunen har ansvar for godkjenning og tilsyn med miljøet i alle barnehager, skoler og SFO etter forskrift om Helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger.

Forskriften har som formål å bidra til at miljøet i barnehager, skoler og SFO fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skade. 

Internkontroll

Virksomheten skal ha internkontroll for å sikre at kravene i forskriften etterleves.
Internkontrollen skal være systematisk og tilpasset virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold.

Ved internkontroll etter denne paragrafen skal virksomheten:

  1. utarbeide en beskrivelse av virksomhetens hovedoppgaver, mål og organisering
  2. ha nødvendige rutiner og prosedyrer
  3. avdekke og følge opp avvik og risiko for avvik
  4. dokumentere internkontrollen i den form og det omfang som er nødvendig
  5. evaluere og ved behov forbedre skriftlige prosedyrer og andre tiltak for internkontroll.