Vinner av Årets navn
Vinner av prisen årets navn ble Sissel Helling Eskildsen. Årets navn har som formål å påskjønne initiativ, tiltak og personlig engasjement som på en særskilt positiv måte bidrar til å styrke fellesskapet og øke livskvaliteten for innbyggerne de siste 12 månedene.
Sissel Helling Eskildsen har gjennom en årrekke lagt ned en enorm innsats for MHI Håndball sitt HU-lag. Dette er et lag bestående av rundt 20 psykisk utviklingshemmede spillere. Helling Eskildsen har fokus på lagspill, samarbeid og håndballglede. Hun gjør en formidabel innsats for å tilpasse utfordringer til den enkelte, og samtidig skape mestringsfølelse for alle.
Laget har deltatt i "hjerteligaen" i 2022 og spiller jevnlig treningskamper mot andre lag. Både internt mot andre MHI-lag, men også kamper mot eksterne lag.
Sissel Hellingen Eskildsen er et årets navn som ikke skaffer de store overskriftene, men som betyr så inderlig mye for de hun brenner for.
Vinneren av Kulturprisen
Tormod Lindland er vinner av Kulturprisen. Han har i alle år utrettelig engasjert seg i sosialt arbeid og var i flere år engasjert i MK, blant annet som trener for småguttelag. Men det er spesielt sang og musikk som ligger hans hjerte nær. Han har med glødende engasjement samarbeidet med, startet opp og deltatt på ulike kulturarenaer i kommunen. Blant dette kan nevnes.
- Har startet opp og dirigert ulike barne- og ungdomskor i Holum og Mandal
- Har dirigert Mandals Sangforening i 16 år, og gjør det fortsatt
- Startet seniorkoret DaCapo i Mandal kirke og ledet det i flere år
- Drivende kraft i KKK (kirke- kunst - kultur)
- Var med å starte opp gruppen BBB (Ballastbrygga Boy Band) og er fremdeles aktiv
- Startet opp Mandal kammerkor og er fremdeles drivkraften der.
Tormod Lindland er kanskje mest kjent for sitt arbeid med Kantoriet, som ble en institusjon i byen og hele landsdelen. Koret deltok i flere store oppsetninger sammen med andre kor og Kristiansand symfoniorkester, blant annet Kristiansand domkor, operakoret, Lund Kirkekor og Søgne kirkekor i fremførelsen av Mozarts Requiem, Gabriel Faures Requiem, oratorier og messer av Handel, Bach, Brahms, Buxtehude. Koret deltok også under åpningen av Kilden Konserthus i Kristiansand, med utdrag fra operetter og Musicals. Alt ble direkte overført på NRK. Med ros og heder deltok koret i nasjonale og internasjonale konkurranser.
Lokalt var Mandal Kantori under ledelse av Tormod Lindland langt mer enn kirkens kor. Åpenheten i repertoar og samarbeidet med lokale musikere, førte koret ut til folket. Her kan f. eks. nevnes opptredener på Skalldyrfestivalen, utallige oppdrag sammen med kjente solister og musikere i julekonserter og Jazzfestivaler. Blant andre Hanne Krogh, Three Tenors, Brass Brothers, Magnolia Jazzband, Ytre Suløens Jazzband, for å nevne noen.
Vinnerne av Ungdommens kulturstipend 2023
Ungdommens kulturstipend blir delt ut til tre unge, lovende talenter. Årets vinnere er Sofie Aniela Stalsberg, Benjamin Stusvik Stiland, og Mari Sofie Borø Een.
Sofie Aniela Stalsberg er oppvokst i Mandal og har gått på kulturskolen på Buen fra 2016-2022. Jeg har en drøm om å bli skuespiller og en gang leve av teater. Stalsberg har vært med på Kildens talentutviklingsprogram Ungdomskilden (2019-22), gått dramalinjen på Vågsbygd VGS fra 2019-2022 og jobbet som teaterlærer ved kulturskolene i Lyngdal og i Lindesnes.
Stalsberg forfølger nå skuespillerdrømmen på folkehøyskolen Romerike, der mange av landets mest kjente skuespillere har gått. Hun har vært med på lbsenkompaniets oppsetning av Peer Gynt i Fjæreheia i Grimstad.
I 2022 vant hun Kristiansand kommunes talentstipend for unge kunstnere. Sofie Aniela Stalsberg har som mål å komme inn på teaterutdannelse ved KHiO.
Benjamin Stusvik Stiland jobber mot å bli profesjonell trommeslager. For å nå dette målet øver Stiland minimum tre timer hver dag, ifølge ham selv til stor glede for naboene.
Stiland viser i sin søknad til at for å kunne nå et profesjonelt nivå og for å konkurrere med de aller beste er det ikke tilstrekkelig å bare være dedikert. Det kreves også mye dyrt utstyr, noe han ønsker å bruke stipendet på.
Fra å utelukkende fokusere på rock, har Stiland de siste åra begynt å spille mer jazz og funk. Stiland spiller fast i SNUS (Sørnorsk ungdomsstorband)
Mari Sofie Borø Een er et talent innenfor den (i norsk sammenheng) lite utbredte sporten stavhopp. Fordi sporten og miljøet rundt er lite, krever det særlig mye egeninnsats for å lykkes. Borø Een dekker utgifter til staver av egen lomme og må reise til Kristiansand for å trene. Hun ønsker å bruke stipendet til innkjøp av nye staver og nødvendig friidrettsutstyr som eksempelvis piggsko.