Andelen unge eldre er høy og forventet levealder stiger med utdanningsnivå
I Lindesnes kommune er andelen unge eldre (65-79 år) 15,7 prosent og det er høyere enn både Agder (14,2 prosent) og landet (13,9 prosent). I aldersgruppen 75 år + er det 41,9 prosent som bor alene og det er på nivå med Agder og landet. Det er ulikhet i forventet levealder mellom kjønn og utdanning. Menn har en forventet levealder på 79,4 år og kvinner har en forventet levealder på 83,3 år. Utdanningsforskjeller i forventet levealder er 5,3 år.
Vaksinasjonsdekningen for influensa for aldersgruppen 65 + er på 62, 2 prosent og er litt under Agdernivå (63,9), men på landsgjennomsnittet.
Aldersvennlig samfunn
Figuren under viser de viktigste faktorene som påvirker vår helse i eldre år.
På gruppenivå er eldre mindre fysisk aktive enn yngre. Fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde fysisk og psykisk helse, og for å forebygge fall og brudd. Selv aktivitet av kort varighet og lav intensitet gir helsegevinst. Eldre som er fysisk aktive og i god fysisk form vil i større grad kunne være selvhjulpne i hverdagen og bo lenger hjemme.
Det finnes begrenset kunnskap om hva eldre spiser, og i hvilken grad de følger nasjonale anbefalinger. For mange eldre er hovedutfordringen for lavt matinntak og vekttap. God matlyst kan opprettholdes gjennom tilrettelegging for sunne og gode måltider i trivelige omgivelser. I tillegg er det å ivareta god munn- og tannhelse nødvendig for å opprettholde et godt matinntak.
Det er mulig å påvirke helse og funksjon gjennom hele livsløpet, også i eldre år.
Fysisk aktivitet, variert kosthold og å opprettholde en sunn kroppsvekt har helsegevinster fordi det forebygger kroniske sykdommer. Det anslås at 40 prosent av alle demenstilfeller kunne vært unngått ved forebygging av høyt blodtrykk, fedme og diabetes, og ved å unngå røyking og høyt alkoholkonsum.
Aldersvennlige samfunn kjennetegnes ved at det blir enklere for eldre å leve aktive liv. Tydelig skilting, god belysning og at gang- og turveier er tilstrekkelig brøytet og strødd, samt universelt utformede bygg og gode møteplasser.
Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI) - Folkehelseprofilen 2024