Lærling - hva betyr det for deg?
- Å være lærling betyr at du tar siste del av videregående utdanning ved en arbeidsplass, VG3 opplæring i bedrift.
- Du blir ansatt på en arbeidsplass og har samme plikter og rettigheter som andre arbeidstakere.
- Du får lønn under læretiden.
- Som lærling har du krav på opplæring, veiledning og vurdering underveis i læretiden. Etter endt opplæring går du opp til en fag- og svenneprøve.
Hvor og hva kan du bli lærling i?
Vi tilbyr læreplasser ved ulike enheter i kommunen. Det varierer fra år til år hvilke fag og hvor mange læreplasser vi utlyser.
Oversikt over hvilke fag du kan være lærling i:
- Barne- og ungdomsarbeiderfaget
- Byggdrifterfaget
- Ernæringskokkfaget
- Helsefagarbeiderfaget
- Kjemiprosessfaget
- Renholdsoperatørfaget
- Service – og administrasjonsfaget
- Vei- og anleggsfaget
Vi ønsker å tilby fagbrev innen så mange fagområder som mulig. Der vi ikke kan oppfylle kompetansemålene i lærlingens opplæringsplan, kan det være aktuelt å samarbeide med private aktører.
Lønn under opplæring
Som lærling eller lærekandidat får du lønn under opplæring. For de fleste fag utgjør læretiden to år, hvorav ett år er avsatt til opplæring og ett år til verdiskaping. Verdiskaping fordeles normalt over begge årene.
Du kan velge mellom 50% av en årslønn i 2 år, eller en økning i lønn etter verdiskaping fordelt over 4 halvår: 30%-40%-50%-80% lønn. Arbeid i turnus vil kunne utløse tillegg i lønn.
Hvem kan få læreplass?
Du må ha fullført videregående trinn 1 (VG1) og videregående trinn 2 (VG2).
Vi legger stor vekt på personlige egenskaper som samarbeidsevne, ansvarsbevissthet og punktlighet. Det er viktig at du liker å omgås mennesker.
Lærekandidat
Lærekandidatordningen er en mulig vei å gå hvis fag- eller svennebrev ikke er målet for opplæringen. Lærekandidatordningen tar sikte på en kompetanse på et lavere nivå gjennom en kompetanseprøve. Opplæringen i faget skjer i en lærebedrift. Læretiden er den samme som for lærlinger.
Andre veier til fagbrev
Det finnes ulike veier til fagbrev.
Lindesnes kommune skal legge til rette for å tilby nødvendig praksis for kandidater som ønsker å gå opp til fagprøve som privatist.
Kommunen skal også tilby språk- og arbeidspraksis til aktuelle kandidater fra NAV, videregående skole og Karriere Agder m.fl.
Videre skal det legges til rette for flere og nye veier til fagbrev som voksen når det er kapasitet og mulighet for å få det til i organisasjonen. Lindesnes kommune er knyttet til flere samarbeidsprosjekter for å tilby opplæring i bedrift, blant annet MFY (modulbasert fag – og yrkesopplæring), Menn i helse og LEIDA +.
Kommunens største arbeidsgiver
Lindesnes kommune er den største arbeidsgiveren i Lindesnes, og vi gir en rekke tjenester som er viktige for alle innbyggere som bor her, uansett hvor langt du er kommet i livet. Vi har derfor behov for å rekruttere medarbeidere med mange ulike yrkesbakgrunner.
Lindesnes er godkjent lærebedrift og målet vårt er å øke antall lærlinger i årene som kommer.