Et helsehus for fremtiden

Omsorgssenteret og helsehuset er designet for å fremme trivsel og effektivitet. Beliggende langs Mandalselva byr det på moderne fasiliteter, fremtidsrettet teknologi og tilrettelagte uteområder som både brukere og ansatte kan glede seg over. Uteområdene vil også være til glede for byens innbyggere og nabolaget, hvor det etableres en helt ny elvepark med lekeapparater.

Det nye helsehuset bygges i to trinn, omsorgsboligene ferdigstilles ved årsskiftet 2025/2026 og deretter bygges helsehuset med ferdigstillelse i 2027/2028.

Helsehuset skal være et kraftsenter for helsetjenester i regionen med samlokalisering av blant annet akuttmedisin, rehabilitering og hjelpemiddeltjeneste med mer. Fellesarealer, aktivitetsrom og grønne uteområder gir rom for både pleie og fellesskap.

Dette er et hus som gir oss fleksibilitet og kapasitet i årene fremover, sier Tone Hinna Hovdenak, som er prosjektleder for velferd i Lindesnes kommune.

Bygget ferdigstilles fra topp til tå, fra fjerde etasje og nedover. Denne uka ble vi med på befaring sammen med representanter fra totalentreprenøren Skanska – og fikk se hvordan malerarbeid og gulvlegging pågår for fullt i det som skal bli flotte og funksjonelle omsorgsboliger med tilhørende romslige fellesarealer.

Omsorgsboligene er på 33 m2 og inneholder et lite kjøkken, stuekrok og plass til seng - i tillegg til stort bad med topp moderne produkter. Alle boliger leveres med hotell-TV løsning og det er takskinner integrert i himling som et teknologisk hjelpemiddel mellom seng og badet. Det bygges flotte fellesareal med stue, kjøkken og balkonger tilhørende hver bogruppe.  

Et plusshus i praksis – slik skapes ny standard

Helsehuset i Lindesnes er ikke bare energieffektivt – det er et såkalt plusshus. Det vil si at bygget produserer mer energi enn det bruker, og overskuddet kan blant annet brukes til å lade kommunens elbiler.

Bak prestasjonene ligger det ikke én ny teknologi, men heller et usedvanlig godt samspill: 3.000 m² solceller på taket, over 5.000 meter energibrønner, en kraftig varmepumpe med høy virkningsgrad, og et smart styringssystem som tilpasser energibruken etter vær og faktisk behov. Varmepumpen, som er hjertet i denne effektive energiproduksjonen, gir med kun 1 kilowatt inn, i snitt 6 kilowatt varme ut, opp mot 11 kilowatt på det meste.

Det går 6 helsehus som dette på ett vanlig TEK17-bygg når det gjelder strømforbruk, vi snakker her om et gjennomsnittlig forbruk på under 40 kWh per kvadratmeter i året – mot normalt 240 kWh, sier Skanskas prosjektleder Johnny Andre Bakkan.

Den helhetlige løsningen gjør også at helsebygget kun trenger en trafo tilsvarende behovet til 10 eneboliger – noe som gir store besparelser for strømnettet.

Trygghet i alle ledd

Bygget er delt inn i seksjoner med brannvegger med høy motstandsevne, noe som muliggjør horisontal evakuering. Det er etablert sprinkleranlegg i alle etasjer, og alarmen går direkte til brannstasjonen.

– Man skal ikke bruke verken trapp eller heis ved en eventuell brann. Evakuering skjer horisontalt, og løsningene våre sikrer trygg forflytning – også med seng. Men sprinkleranlegget vil som regel stoppe alle tilløp til brann før den utvikler seg, forklarer Bakkan.

Hva skjer videre?

Første byggetrinn står ferdig til nyttår og kommunen overtar bygget 18. desember. Innflytting starter i januar 2026. Deretter starter rivning av dagens omsorgsboliger på Orelunden før byggingen av helsehuset trinn to starter. Dette er planlagt ferdigstilt ved nyttår 2027/2028.  

Prosjektet har fått bred oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt. Ikke bare setter det ny standard for energieffektive helsebygg – det viser også hvordan smart teknologi, brukermedvirkning og god planlegging kan gi mer verdi for hver krone.

Skanska har laget en animasjonsfilm om byggingen, som du kan se her (ekstern lenke til LinkedIn). 

Bildene i denne nettsaken er fra befaring på helsehuset 28. april 2024.