Det er utfordrende å kutte mer i selve opplæringstilbudet innenfor barnehage og grunnskolen, og derfor er det behov for å se på kostnader knyttet til bygg og struktur. Vi har bedt om bistand til utarbeidelse av en rapport med anbefaling om fremtidig skole- og barnehagestruktur i kommunen. Rapporten skal danne grunnlaget for kommunens skolebruks- og barnehagebehovsplan. BDO AS vant anbudskonkurransen og er nå i gang med dette arbeidet. 

BDO begynte i august med å gjøre analyser av kostnader og organisering. I tillegg har de samtaler og intervjuer med relevante ledere og ressurspersoner. Videre skal det gjennomføres analyser av økonomiske konsekvenser, samt konsekvenser for de som kan bli berørt av foreslåtte endringer. Berørte barnehager og skoler vil bli invitert til workshops. Resultatene fra dette arbeidet vil BDO bruke til å utarbeide en rapport med en anbefaling vedrørende skole- og barnehagestruktur. Det planlegges for at BDO skal presentere rapporten i UOK 10. oktober.

Ulike hovedalternativer for skole- og barnehagestruktur

Kommunen har bedt om en anbefalinger på tre ulike hovedalternativer for skolestruktur og to hovedalternativer for barnehagestruktur. 

De tre hovedalternativene for skolestruktur er: 

  1. Opprettholde nåværende skolestruktur
  2. Justere skolekretsgrensene for bedre utnyttelse av kapasitet, eventuelt redusere antallet skoler. Dette må baseres på at det ikke vil bli bygget ny skole.
  3. Ny skolestruktur basert på fremtidige behov.

For barnehage har kommunen bedt om anbefaling på to hovedalternativer:

  1. Opprettholde nåværende barnehagestruktur
  2. Redusere antallet barnehager, innenfor eksisterende soner (de gamle kommunene) for å tilpasse oss et lavere barnetall

Planlegger høringsrunde

BDOs utredning skal danne det grunnlaget kommunen trenger for å utarbeide en endelig plan for skole- og barnehagestruktur, også kalt barnehagebehovs- og skolebruksplan. Det blir lagt opp til bred involvering gjennom en høringsrunde på planen:

  • Høringer skal sikre mulighet for demokratisk deltakelse og åpenhet i beslutningsprosesser.
  • Høringer gjennomføres for at kommunestyret skal få kunnskap om hva berørte parter og du som innbygger mener om forslaget til ny skolestruktur.
  • Alle innspillene som kommer inn i høringsperioden, vil danne grunnlag for endelig beslutning i kommunestyret. 

Bakgrunnen for hvorfor vi gjør dette

Befolkningsprognosen sier at det blir en nedgang på 800 barn de neste ti årene i Lindesnes. Denne nedgangen i barnetallet er beregnet å redusere utgiftsbehovet med rett over 100 millioner, og som følge av det vil Lindesnes kommune få mindre i rammetilskudd fra staten. 

Det koster det samme å drifte en skole eller barnehage selv om barnetallet reduseres. Vi ønsker at barn og ansatte i kommunen har en god skole- og barnehagehverdag, men da må vi klare å redusere kostnadsnivået og tilpasse utgiftene til antall barn. 

Vi har i dag flere skoler med ledig kapasitet. Gjennom å endre dagens skolestruktur etter antall barn og på den måten få utnyttet kapasiteten på en god måte, vil vi kunne bruke mindre penger på strukturen og ha mer penger til, for eksempel, skolemateriell til elevene.