Utviklingen og nåsituasjonen

De siste 20 årene har de økonomiske rammevilkårene vært gode. Oljefondets inntekter har gitt oss mye ekstra inntekter som gjør at vi har levd godt og blitt godt vant.

Nå opplever landets kommuner lønns- og prisvekst, fallende skatteinngang, og en økning i sosialhjelp.. I tillegg begynner renteøkningen å få effekt, eldrebølgen har startet, og vi får en økning i kostnader til pleie og omsorg.

Drivkrefter som påvirker fremtiden i Lindesnes

Vi vil de neste årene oppleve at det blir flere eldre og færre barn og unge. Vi lever lengre og får færre barn enn før.

Samtidig som vi får en utfordring med flere eldre, vil vi også oppleve en mangel på arbeidskraft og kompetanse. Det blir færre i yrkesaktiv alder. I tillegg står 1 av 5 i yrkesaktiv alder utenfor arbeidslivet. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil vi mangle 28 000 sykepleiere i 2035.

Så hva skal til for å løse dette? Svaret er omstilling. I likhet med alle andre kommuner i Norge må vi omstille kraftig de neste årene for å møte fremtiden. Det innebærer å gjøre tøffe og vanskelig valg, som å slå sammen eller legge ned skoler og barnehager, gjøre kommunale veier private, samlokalisere tjenester, og jobbe mer effektivt. 

Økonomiske konsekvenser

Kommunen får sine inntekter fra innbyggerne og staten. Inntektene vi får fra staten er basert på både antall innbyggere, og hvilken aldersgruppe innbyggerne er i. Inntektene beregnes utfra det vi kaller for kommunens utgiftsbehov.

Tallene Moe presenterte viser at staten anslår at Lindesnes kommune vil ha et økt utgiftsbehov til pleie og omsorg de neste 10 årene på 209 mill kr, og samtidig et redusert utgiftsbehov innen skole på 88,5 mill kr. Lindesnes kommune må selv klare å tilpasse utgiftene til endret behov. 

Lindesnes kommune har høye inntekter, til sammen i 2024 er de 2,4 milliarder kroner. Men, utgiftene våre er for høye sammenlignet med andre.

Hva må kommunen jobbe med?

Lindesnes kommune må jobbe med å gjøre tingene riktig (produktivitet) og gjøre de riktige tingene riktig (effektivitet). Vi må se på hvordan vi organiserer skoler, barnehager, plassering av omsorgsboliger, vaktmestersentraler, pumpestasjoner, turnuser og så videre og vi må vurdere terskelen for å få tildelt tjenester. Det vil si hvor enkel skal tilgangen være på hjemmetjenester, antall lærere i skolen, kulturskole, PPT, skoleskyss, snøbrøyting, brukerbetalinger og så videre.

Hva er målet med arbeidet?

Det skal jobbes med å finne konkrete forslag til innsparing og tiltak, som etter planen skal presenteres og vedtas av kommunestyret til våren. 

Videre skal det lages en langsiktig drift- og investeringsplan med et 12-15 års perspektiv som sier noe om hvordan økonomien og investeringene håndteres fremover. Denne skal vedtas etter planen i juni 2025, og vil være grunnlag for budsjett 2026, handlingsplan 2026-2029.